SSP forløb

SSP behandlingsforløb

Hvordan et typisk SSP-forløb ser ud

Et typisk Safe and Sound Protocol (SSP)-forløb er designet til gradvist at introducere dig til terapeutisk lydstimulering over flere sessioner. SSP er en evidensbaseret lydterapimetode udviklet af Dr. Stephen Porges og bygger på den polyvagale teori. Målet med SSP er at regulere dit autonome nervesystem og fremme en tilstand af tryghed, socialt engagement og afslapning. Forløbet tilpasses dig og dine specifikke behov, hvad enten det er angst, autisme, traumer , sensoriske udfordringer eller du blot ønsker dybere kontakt til din krop og større ro i krop og følelser.

Et typisk forløb består af tre faser: forberedelse, lydterapisessioner og efterbehandling.

  1. Forberedelse: (1-2 sessioner og evt. lytning selv)
    I denne fase gennemgår du en grundig indledende samtale, hvor terapeuten vurderer din baggrund og de udfordringer, du står over for. Dette hjælper med at skræddersy SSP-forløbet til dine individuelle behov, så du får mest muligt ud af behandlingen. Samtidig vurderes det, om SSP er en gavnlig vej for dig at gå. Terapeuten introducerer dig også til, hvordan SSP fungerer, og hvad du kan forvente i de kommende sessioner. Det er afgørende, at du føler dig tryg og komfortabel, før lydterapien påbegyndes, da dette vil øge behandlingens effektivitet. En del af forberedelsen kan også være at lytte til SSP programmet connect, der kan være en forberedelse til selve SSP behandlingen. SSP connect kan du lytte til selv, men med opfølgning af terapeut.
  2. Lydterapisessioner: (5-10 sessioner med lytning med terapeut)
    Den vigtigste del af SSP-forløbet er lydterapisessionerne, som normalt strækker sig over 5-10 dage med sessioner af 30-60 minutters varighed lytning hver dag, men det kan også være mindre, alt efter hvordan dit nervesystem reagerer på musikken. Du lytter til filtreret musik gennem hovedtelefoner. Musikken er specielt designet til at stimulere vagusnerven og balancere nervesystemet ved at målrette det auditive system. Sessionerne udføres enten under tilsyn af en certificeret SSP-terapeut i et roligt og afslappende miljø, eller du kan lytte hjemme under terapeutens vejledning online, afhængigt af hvad der passer dig bedst.
  3. Efterbehandling: (1-2 sessioner og evt. lytning selv)
    Når lydterapien er afsluttet, er det vigtigt at følge op med yderligere samtaler og evaluering af fremskridt. Terapeuten vil her hjælpe dig med at integrere de ændringer, der er sket i både krop og sind som følge af SSP. Du kan have behov for flere sessioner med efterbehandling for at sikre, at de nye færdigheder og den forbedrede regulering af nervesystemet bliver en stabil del af din hverdag. Dette er en essentiel fase for at opretholde de positive resultater og sikre, at du får det fulde udbytte af behandlingen. I denne fase kan du også lytte til SSP balance, som integrerer behandlingen. SSP balance kan du lytte til selv, men med opfølgning af terapeut.

Hvad du kan forvente under og efter behandlingen

Under SSP-behandlingen kan du forvente at føle dig både afslappet og stimuleret på forskellige tidspunkter. Lydterapien er designet til gradvist at ændre måden, hvorpå din krop bearbejder lyd og sanseindtryk, hvilket kan resultere i forskellige kropslige og følelsesmæssige reaktioner undervejs. Det er helt normalt at opleve en række følelser under behandlingen, herunder en følelse af ro, lethed og forbedret kropsbevidsthed. Nogle kan også opleve midlertidige øgninger i følsomhed over for lyd eller følelsesmæssig intensitet, da nervesystemet tilpasser sig den nye regulering. Din terapeut vil guide dig gennem disse oplevelser og sikre, at du føler dig tryg og støttet gennem hele processen.

SSP behandlingsforløb
SSP hjælper med at reducere stress og genoprette følelsesmæssig ro og balance i nervesystemet.

Efter behandlingen fortæller mange, at de oplever en markant forbedring i deres evne til at håndtere stress, angst og følelsesmæssige udfordringer. Dit nervesystem bliver mere balanceret, hvilket resulterer i øget ro og forbedret evne til at engagere dig socialt. Søvnen kan også forbedres, ligesom sensoriske udfordringer ofte bliver mindre udtalte, hvilket er særligt gavnligt for børn med autisme eller sensorisk følsomhed. En anden forventet effekt er en øget følelse af forbindelse til både dig selv og andre, hvilket kan styrke både sociale relationer og følelsesmæssig trivsel.

Den langsigtede effekt af SSP kan variere afhængigt af dine individuelle udfordringer og din situation, men mange oplever, at behandlingen giver dem værktøjer til bedre at håndtere fremtidige stressfaktorer. Efter behandlingen kan det være relevant med opfølgende sessioner for at sikre, at resultaterne bliver vedvarende, og for at lære yderligere teknikker til at opretholde en god regulering af nervesystemet.