
Traume
SSP og traume
Hvordan SSP kan hjælpe med behandling af traumer ved at regulere nervesystemet
Et traume opstår, når en person har været udsat for en, eller flere, overvældende eller truende oplevelse, der påvirker både krop og sind. I den polyvagale teori beskrives et traume som en kronisk forstyrrelse af forbundethed. Når et traume rammer, går nervesystemet ofte i konstant alarmberedskab. Det betyder, at kroppen forbliver i en tilstand af stress, selv længe efter den traumatiske hændelse er overstået. Dette kan resultere i en række fysiske og følelsesmæssige symptomer. Safe and Sound Protocol (SSP) er en evidensbaseret lydterapi, der er udviklet til at hjælpe personer med traumer ved at regulere det autonome nervesystem.
SSP arbejder ved at stimulere vagusnerven, som spiller en central rolle i kroppens evne til at bearbejde stress og genvinde en følelse af tryghed. Ved hjælp af filtreret musik hjælper SSP kroppen med at skabe en bedre balance i nervesystemet. Denne balance er afgørende for behandling af traumer, da mange mennesker, der har oplevet traumer, lever med en vedvarende stressreaktion. Den kan udløses af små påmindelser om den traumatiske oplevelse, der mange gange viser sig som kropslige reaktioner, snarere end tanker. Kropslige reaktioner der kan være umiddelbart uforståelige og generende. SSP hjælper med at regulere disse reaktioner og skaber en dybere følelse af ro og sikkerhed.
Hvordan SSP hjælper med behandling af traumer ved at reducere kropslige reaktioner
Personer, der har været udsat for et traume, oplever ofte intense kropslige reaktioner som forhøjet puls, muskelspændinger og angst. Disse fysiske symptomer er forbundet med kroppens forsøg på at beskytte sig selv mod opfattet fare. Det kan være selv når der ikke længere er en reel trussel. Ved at bruge Safe and Sound Protocol i behandlingen af traumer kan nervesystemet beroliges. Således kroppen slipper den stresstilstand, som traumer ofte efterlader.
SSP arbejder med de dele af hjernen, der bearbejder lyd og sociale signaler, hvilket ofte er påvirket hos personer med traumer. Gennem flere sessioner med filtreret musik trænes nervesystemet. Det trænes til at reagere mindre voldsomt på stimuli, som tidligere har udløst stærke reaktioner. Mange, der har gennemgået SSP som en del af deres behandling af traumer, rapporterer, at de oplever færre kropslige symptomer, såsom angst og uro. Derudover føler de sig bedre i stand til at håndtere stressede situationer i hverdagen uden at blive overvældet.
– Ewan
Fordele ved SSP som en del af behandling af et traume
En af de største fordele ved SSP i forbindelse med behandling af traume er dets evne til at regulere nervesystemet. Traumer kan føre til en vedvarende aktivering af kamp-eller-flugt-responsen. Hvilket gør det svært for kroppen at slappe af og vende tilbage til en tilstand af ro. SSP hjælper med at skabe bedre balance mellem det sympatiske og parasympatiske nervesystem. Hvilket gør det muligt for kroppen at slippe ud af alarmberedskab og finde tilbage til en mere naturlig hviletilstand.
SSP’s evne til at reducere kropslige symptomer, såsom muskelspændinger og forhøjet puls, er en anden vigtig fordel i behandlingen af traumer. Ved at berolige vagusnerven og forbedre nervesystemets evne til at regulere sig selv kan personer, der lider af traumer, opleve en dybere følelse af ro. Dette gør det lettere at håndtere stressende situationer, som tidligere kunne udløse stærke reaktioner. Mange oplever også forbedret søvn og generel velvære, hvilket er afgørende for helbredelsen efter traumer.
SSP’s indvirkning på sociale færdigheder i behandling
Mennesker, der har oplevet et traume, kan også have svært ved at bearbejde sociale signaler og engagere sig i sociale interaktioner. Traumer påvirker ofte evnen til at føle sig tryg i sociale situationer. Det kan føre til tilbagetrækning, angst eller isolation. SSP arbejder med de dele af hjernen, der bearbejder sociale signaler. SSP hjælper med at forbedre personens evne til at afkode og reagere hensigtsmæssigt på sociale signaler.

Mange personer, der har gennemgået SSP som en del af deres behandling af traumer, fortæller om forbedringer. F.eks. i deres evne til at deltage i sociale interaktioner. De føler sig mere trygge og selvsikre, når de kommunikerer med andre. Det kan styrke sociale færdigheder og evne til at danne og vedligeholde relationer. Dette er en vigtig del af helingsprocessen efter traumer. Fordi en følelse af sikkerhed og tilknytning til andre er afgørende for følelsesmæssig og social trivsel.
SSP som en del af en helhedsorienteret tilgang til traumer
Selvom SSP er en effektiv metode i sig selv, fungerer det bedst som en del af en helhedsorienteret tilgang til behandling af et traume. Traumer påvirker både krop og sind, og det er derfor vigtigt at arbejde med begge aspekter. Ved at kombinere SSP med andre behandlingsformer, såsom: samtaleterapi og kropsorienteret terapi, kan man skabe en stærkere og mere omfattende behandlingsplan. Når SSP hjælper med at regulere nervesystemet, skaber det en stærkere fysiologisk base. Det gør det lettere for personer med traumer at få fuldt udbytte af andre terapeutiske indsatser. For eksempel kan samtaleterapi være mere effektiv, når nervesystemet er beroliget. Da det giver personen bedre mulighed for at bearbejde følelser og traumer uden at blive overvældet af stress. SSP kan derfor være en vigtig komponent i arbejdet med at skabe varige forbedringer i livskvaliteten for personer, der lider af traumer.
Generelt om behandling med SSP
Safe and Sound Protocol (SSP) kan støtte personer med følelsesmæssige og sensoriske udfordringer, men det er ikke altid egnet for alle. For nye klienter er det vigtigt at vide, at SSP skal bruges som en del af en samlet behandlingsplan, da reaktioner kan variere. Hvis du er under lægelig behandling, bør opstart af SSP afklares med din læge, da SSP ikke kan erstatte medicinsk behandling. Vi vurderer dine individuelle behov og tilpasser behandlingen, så den bedst støtter dine mål og din trivsel.
